Sessies
Hoe breng én houd je de organisatie langer fit en gezond aan het werk? Hoe speel je sneller in op ontwikkelingen en kansen? Hoe creëer je een cultuur waarin medewerkers zichzelf blijven ontwikkelen? De beste experts en sprekers staan tijdens de week van Duurzame Inzetbaarheid voor je klaar met het antwoord.
De kennissessies zijn gedurende de week van Duurzame Inzetbaarheid (en tot eind 2020) op elk gewenst moment on demand te bekijken. Elke kennissessie wordt verzorgd door een van onze partners en duurt ongeveer 20 minuten
Hou deze pagina goed in de gaten, wij vullen de sessies geregeld aan.
Vergroot eenvoudig de vitaliteit van je medewerkers
Als werkgever kun je niet meer zonder vitaliteitsbeleid. De vraag daarbij is vaak hoe je dat inricht zodat werknemers ook écht met hun eigen vitaliteit aan de slag gaan, zonder dat het de organisatie veel tijd in beslag neemt. René Draaisma vertelt je er in deze korte presentatie alles over.
- Belang van vitaliteit op de werkvloer
- Hoe kan je dit eenvoudig implementeren?
- a.s.r. Vitality als oplossing
Spreker: René Draaisma -Team Lead Marketing & Distributie bij a.s.r. Vitality
Digitale Vitaliteit
Als je lekker in je vel zit, leer je gemakkelijker nieuwe dingen en presteer je beter. Maar in het dagelijks leven komt er zoveel op je af dat een ontspannen gevoel vaak ver te zoeken is. Professional organizers Sanne van Schaik en Marianne Winter van de NBPO laten je ontdekken hoe je hier verandering in kunt brengen. Zet digitale tools efficiënt in vergroot je werkplezier.
- Ontdek hoe je meer bereikt zonder langer te werken
- Verhoog je werkplezier met een online stresspreventietool
- Waarom een roadmap onmisbaar is bij digitale samenwerking
Spreker: Marianne Winter - Voorzitter bij Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO)
De leefkracht van ieder mens versterken begint bij je eigen medewerkers
Menzis werkt samen met grote werkgevers aan het verbeteren van vitaliteit. Ook in eigen huis wordt deze kennis toegepast. Het thema is zo belangrijk dat er een eigen woord voor is: leefkracht. In deze kennissessie vertelt Paul Stevens, senior manager P&O, hoe Menzis dagelijks aandacht besteedt aan de leefkracht van haar medewerkers. In gesprek met Maaike Fischer, senior adviseur bedrijfszorg, legt hij uit welke mogelijkheden medewerkers hebben om hun leefkracht te versterken. Een sessie vol tips en inspirerende voorbeelden.
- De invloed van leefkracht op duurzame inzetbaarheid
- De uitdagingen van leefkracht in Corona-tijd
- De ontwikkelingen van de afgelopen 5 jaar en toekomstdromen
Sprekers: Paul Stevens - Senior Manager P&O bij Menzis
Wie betaalt er voor iets dat niet gebeurt?
Een gevleugelde uitspraak wanneer gesproken wordt over preventie is “Voorkomen is beter dan genezen”. Maar doen wij dat eigenlijk wanneer we spreken over de inzet van preventie? Voorkomen we echt, of zijn we pleisters aan het plakken op wat in beginsel al te ver is doorgeslagen? Hoe zouden we op een nieuwe manier naar preventie kunnen kijken? Op deze, en meer vragen, geven we jou tijdens deze sessie antwoord.
- Je krijgt inzicht in wat preventie nu eigenlijk echt is en hoe dat afwijkt van wat we nu doen
- Je krijgt handvatten om preventie voor je te laten werken
- Door middel van een aantal rekenvoorbeeld laten we zien wat de businesscase achter preventie kan zijn
Spreker: Daan de Boer - Directeur bij Adaptics
Zo creëer je energieke en verbonden medewerkers
De energie van jouw medewerkers bepaalt het succes van je organisatie. Energieke medewerkers zijn productiever, vitaal en veerkrachtig. Hoe heb je nu als organisatie invloed op deze hoeveelheid energie? En blijven energieke medewerkers veel gemakkelijker verbonden ook nu we veelal thuiswerken? Chantalle Weemaes geeft je in deze kennissessies antwoord op deze vragen en heeft zes goede tips hoe jij je medewerkers gemakkelijk verbonden houdt.
- Welke systemen zijn verantwoordelijk voor persoonlijke energie
- De invloed van energie binnen de organisatie
- 6 tips voor meer verbinding en energie in jouw organisatie
Spreker: Chantalle Weemaes - Directeur bij TopState Trainingen
Waar het om draait bij werken op onregelmatige tijden
Hans Spanjers neemt je mee in een reis langs de leefstijl aspecten die van belang zijn bij het werken op onregelmatige tijden. Hoe ga je om met slaap en voeding als je op onregelmatige tijden werkt? Wat zegt de wetenschap hierover en hoe vertaal je deze naar de praktijk? Na de kennissessie ben je je bewust van het feit dat medewerkers veel beter geïnformeerd moeten worden om dit werk met plezier te blijven doen en productief te blijven.
- Ochtend- of avondmensen: welke dienst draai je het liefst?
- Eet je nu wel of niet voor je gaat slapen als je uit de nachtdienst komt?
- Waarom voorwaarts roterende wisseldiensten fysiologisch beter voor je zijn, maar .....
Spreker: Hans Spanjers - Directeur bij Duurzaam Inzetbaarheid Centrum
De gezondheid van de Nederlander gaat achteruit. Hoe is dat bij jouw medewerkers?
Al langere tijd hebben we te maken met een achteruitgang in gezondheid. Meer dan de helft van de bevolking is te zwaar, een kwart slaapt niet goed en maar liefst 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten. Corona en thuiswerken helpt hier niet mee. Hoe ga je hier als werkgever mee om. Hoe kun je je medewerkers helpen en faciliteren.
Deze kennissessie helpt je aan antwoorden. Want vitale medewerkers maken een bedrijf vitaal
- Thuiswerkstress; burn-out en bore-out
- Hoe kun je mentaal welzijn beinvloeden
- Verwachtingen en nieuwe afspraken tussen werkgever en werknemer bij thuiswerken
Spreker: Drs. Jessy Brouwers - Klinisch psycholog/ mede-eigenaar bij Tsuru
Hoe krijg je inzicht in het welzijn van medewerkers
Landelijke cijfers tonen aan dat veel mensen te zwaar zijn, te weinig bewegen, slaapproblemen hebben of anderszins ongezond leven. Daar zitten ook medewerkers van jouw bedrijf tussen. In deze tijd van thuiswerken is het nog lastiger om inzicht te krijgen hoe het met de mensen gaat. Laat staan dat je weet hoe zij omgaan met problemen. Maar ook op afstand kun je ze helpen en ondersteunen.
- Coping strategieen
- Inzicht in de psyche van de mens
- Ondersteunen van gedragsverandering
Spreker: Drs. Jessy Brouwers - Klinisch psycholog/ mede-eigenaar bij Tsuru
Re-integratie kandidaten: Een lust of een last?
Hoe creëer je als leidinggevende een win-win met re-integratiekandidaten ? Een reis langs de geleerde lessen, resulterend in concrete handvatten!
In deze sessie focussen we ons op re-integratie kandidaten die tijdelijk, onbetaald werk doen buiten hun eigen afdeling. Specifiek kijken we naar de rol van de faciliterend leidinggevenden en de rol van de loopbaancoach in het re-integratieproces van medewerkers. Waarom is het voor jou als leidinggevende interessant deze kandidaten een tijdelijke plek te bieden? Wat is belangrijk in de begeleiding van re-integratie kandidaten? Graag delen we onze geleerde lessen.
Sprekers:
Antje Stapert - Adviseur Loopbaan en Ontwikkeling bij Amsterdam UMC
Eveline Goldhoorn, Manager poli verloskunde/gynaecologie/IVF bij Amsterdam UMC
Eigen regie op loopbaan en ontwikkeling
Hoe zorg je dat medewerkers zelf de regie pakken op loopbaan en ontwikkeling? Een vraag die organisaties ons telkens weer stellen. Het succes van het gesubsidieerde Ontwikkeladvies maakt duidelijk dat er onder medewerkers weldegelijk behoefte is om na te denken over loopbaan en ontwikkeling. Maar waarom vinden medewerkers de faciliteiten die werkgevers bieden binnen de organisatie minder goed? Die vraag beantwoorden we in deze kennissessie aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en onze ervaringen als loopbaanadviesbureau.
- Inzicht in waarom sommige medewerkers makkelijker eigen regie pakken dan anderen
- Concrete tips om als organisatie succesvol medewerkers in beweging te brengen
- Hoe loopbaanadvies en een loopbaanportaal daarbij kunnen helpen
Sprekers:
Gé Oerlemans - Business development manager bij Focus Nederland B.V.
Christel Logemann - Algemeen directeur bij Focus Nederland B.V.
Duurzaam presteren van teams
Werkgevers hebben als veeleisende taak om hun medewerkers optimaal te laten presteren. Medewerkers op korte termijn en tot hun 67e jaar maximaal inzetbaar krijgen en houden. De uitdaging is om dat zo effectief en efficiënt mogelijk doen. Hoe kan je hier samenhangend mee bezig gaan en zo duurzame teamprestaties neerzetten.
In deze bijdrage komen belangrijke aspecten die hiermee te maken hebben in samenhang aan de orde. Thema’s die teams helpen op korte en lange termijn optimaal te presteren. Lean, de omslag van werkdruk naar werkplezier en ontwikkeling van medewerkers.
Sprekers:
Huub Pennock - Trainer en adviseur bij Ergo-balans (www.ergo-balans.nl) en Zee van Ruimte (www.zeevanruimte.nl)
Eveline Goldhoorn - Amsterdam UMC
Stress de baas
Langdurige stress is vermoeiend, verminderd de productiviteit en kan leiden tot gezondheidsklachten en langdurige uitval. Hoe kan je duurzaam stress voorkomen en aanpakken. Vanuit 3 perspectieven geven we concrete tips.
- Bedrijfskundig perspectief: Hoe kan je stress voorkomen door taakeisen, regelmogelijkheden en sociale steun op de juiste manier te organiseren?
- Gedrag: Hoe kunnen we stress die ontstaat doordat werk anders loopt dan verwacht verminderen en voorkomen?
- Positieve psychologie: 3 concrete tips om de balans tussen energiegevers en vreters te beïnvloeden, zodat medewerkers met meer plezier betere resultaten boeken.
Spreker: Huub Pennock - Trainer en adviseur bij Ergo-balans (www.ergo-balans.nl) en Zee van Ruimte (www.zeevanruimte.nl)
De loopbaan in de steiger
Een hedendaagse loopbaan wordt gekenmerkt door onvoorspelbaarheid en is dynamisch. In deze sessie worden de kenmerken en verschillen tussen de traditionele en moderne loopbaan besproken.
In deze bijdrage komen belangrijke aspecten die hiermee te maken hebben in samenhang aan de orde. Thema’s die teams helpen op korte en lange termijn optimaal te presteren. Lean, de omslag van werkdruk naar werkplezier en ontwikkeling van medewerkers.
- Inzicht in het verloop van een traditionele loopbaan
- Inzicht in het verloop van een moderne loopbaan
- Belang van generieke loopbaancompetenties
Spreker: Connie van der Zwan - Lid dagelijks bestuur & levensloopbaancoach bij NOLOC
Blijf scherp, stimuleer ontwikkeling. Juist nu!
De medewerker aan zet, maar niet zonder kader. Ontwikkeling is de enige constante en essentieel voor het vergroten van wendbaarheid voor organisatie en medewerker, juist nu. Dat kan op een toegankelijke en transparante manier die het voor medewerker en leidinggevende gemakkelijker maakt, juist voor de langere termijn.
In deze bijdrage komen belangrijke aspecten die hiermee te maken hebben in samenhang aan de orde. Thema’s die teams helpen op korte en lange termijn optimaal te presteren. Lean, de omslag van werkdruk naar werkplezier en ontwikkeling van medewerkers.
Spreker: Margreet Kors - A&O psycholoog/medegrondlegger bij TwinQels
Laadpalen, amplitie en presenteïsme. Een berekening van de opbrengst
Investeren in laadpalen, amplitie en het voorkomen van presenteïsme. Niemeijer: “Voor prestaties heb je energie nodig, en voor energie laadpalen. Waar zitten die laadpalen voor onze mensen?” Keizer: “Amplitie en presenteïsme zijn onderbelicht in Nederland, terwijl de besparingen enorm zijn.” Lisette Niemeyer en Joost Keizer nemen u in de werkwijze en het berekenen van de opbrengst.
- Inzicht in de laadpalen voor jouw mensen
- De opbrengst in euro’s van investeren in bewegen
- De uitkomsten van 3 jaar internationaal wetenschappelijk onderzoek
Sprekers:
Lisette Niemeyer - Accountmanager bij a.s.r. Vitality
Joost Keizer - Specialist bij a.s.r. Vitality
Duurzame inzetbaarheid, wat levert het op? En wat kost aan productiviteitsverspilling als je medewerkers niet fit zijn? Welk beleid is effectief en levert het meest op? De Kosten Baten Tool Duurzame Inzetbaarheid maakt duidelijk welke besparing mogelijk is in een organisatie. In maar 20 minuten ervaar je hoe je met de KOBA-DI tool urgentie en draagvlak genereert voor duurzame inzetbaarheidsaanpakken.
- Inzicht in door TNO (met behulp van de NEA en WEA) uitgerekende DI factoren voor verminderde of verbeterde productiviteit in €
- Waarom en hoe je het instrument kunt gebruiken om HRM/DI visie en bedrijfseconomisch handelen met elkaar te verbinden
- De complexiteit van duurzame inzetbaarheid vertaald naar concrete impact en maatregelen binnen organisaties
Spreker: Guido Welter - Directeur NPDI & trainer KOBA-DI tool bij Nationaal Platvorm Duurzame Inzetbaarheid
De week van duurzame inzetbaarheid 2020
De week van duurzame inzetbaarheid 2020inschrijven@vakmedianet.nl
De week van duurzame inzetbaarheid 2020inschrijven@vakmedianet.nlhttps://www.weekvanduurzameinzetbaarheid.nl
2020-11-23
2020-11-23
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
De week van duurzame inzetbaarheid 2020De week van duurzame inzetbaarheid 20200.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend